torsdag 17 juni 2010

Edvins hörisar

Idag har Edvin och jag varit på återbesök i Uppsala. Ännu ett hörseltest stod på agendan. Denna gång med en vaken Edvin. Väldigt skönt, och framför allt intressant.

Dagens test fungerade så att han satt och lekte omgiven av högtalare på höger respektive vänster sida. Under tiden sändes det ut olika ljudsignaler för att se vad han reagerade på. Allt är fortfarande väldigt osäkert, ett barn reagerar av nyfikenhet på ljud som är intressanta till skillnad från en vuxen som kan säga till när man hör.

Tidigare har vi fått väldigt dåliga resultat när vi testat Edvins hörsel. Och det har känts så märkligt varje gång, för vi upplever att han hör, kanske inte lika bra som Klara, men ändå.

Denna gång visade resultaten att han faktiskt hör bastoner ganska bra. Men så kallade diskanttoner ex fågelkvitter, pinglor och vissa bokstäver hör han väldigt dåligt eller inte alls.

Läkaren tyckte dagens resultat var över förväntan, "jättebra", så då tycker vi också det. Men, läkaren sa samtidigt att han kommer definitivt att behöva hörapparater för att kunna utveckla ett språk. Diskanttonerna är tydligen väldigt viktiga för att skapa tydlighet.

Edvin har haft hörapparater i ungefär en månade, inställda efter gissningar. Nu vet vi lite mer och nästa steg blir att se om hörapparaterna faktiskt kan göra så att han hör diskanttoner.

Funkar det – jättebra. Funkar det inte – inte så bra. Det senare skulle innebära en komplicerad hörselskada där blir helt nödvändigt. Fast läkaren informerade tröstande att om så är fallet så "tänk på att utvecklingen går framåt".

Fick veta att det tydligen håller på att utvecklas någon sorts elektrodmojjäng som kan opereras in, styra upp den dåliga hörseln och samtidigt ta vara på den hörsel som faktiskt fungerar. I dagsläget endast testad på vuxna, men med goda resultat.

Ödets ironi är att bokstaven E faktiskt är en så kallad baston, vilket förklara varför vi upplever att han svarar på sitt namn. Tur att han heter Edvin.

Oh well. To be continued.




5 kommentarer:

  1. Kämpa på lille Edvin! Blir till o spela bas i det framtida bandet helt enkelt! Stor kram! /Carolina.

    SvaraRadera
  2. Gullegullegubben! Så fin o underbart härlig, hoppas allt blir så bra det bara kan!

    SvaraRadera
  3. Plutten våran, man bara smälter ner till en längtande massa när man ser dina kloka ögon..Kram

    SvaraRadera
  4. Den lilla gosbollen. En stor kram från mig. Saknar er.

    SvaraRadera
  5. Heja forskning! Helt sjukt vad mycket vi (människan) vet.

    SvaraRadera