måndag 4 januari 2010

"Föräldraledig"

Föräldraledig. Vem kom på det ordet? Det måste varit någon som absolut inte har barn, aldrig varit i närheten av barn, kanske eventuellt inte ens själv varit barn. Att kombinera ordet förälder och ledighet i ett och samma ord borde vara förenat med en stor fet dumstrut på huvudet.

För vilken förälder är egentligen ledig? Visst, dagarna spenderas inte längre på ett jobb. Men ledig? Icke. Snarare är man barnarbetande. Och vi snackar inte 8 timmars arbetsdagar här. Och no. Ännu värre förr i tiden, "mammaledig" - vilket hån.

En mer rättvisande term, i linje med försäkringskassans nuvarande terminologi, kanske skulle vara "vård av friskt barn" eller något.

3 kommentarer:

  1. Ha, ha så sant, så sant.../ Eva

    SvaraRadera
  2. HAHAHAHAHAHAHAHA. Så klockrent!

    SvaraRadera
  3. Jag har insett Karolina, att jag nog aldrig blir riktigt ledig igen. Att vara förälder är att ständigt vara närvarande, in body and mind så att säga. Men jag kan lova dig att ditt konstanta dygnet-runt-jobb, kommer att bli lättare. Det första året är inget annat än twentyfour-seven. Så med andra ord, gräset är grönare på andra sidan, men oxå krävande på ett annat sätt. Ett råd på vägen: Njut i det lilla, lägg kraven på hatthyllan, snart sitter du där i soffan, med två 4åringar som vägrar kramar och "vill vara själv", då kan jag lova, då längtar man tillbaks till spädis-tiden. Kram, Carolina.

    SvaraRadera